Задържани са двамата млади мъже, които предизвикаха напрежение и стълкновения по

...
Задържани са двамата млади мъже, които предизвикаха напрежение и стълкновения по
Коментари Харесай

МВР съобщи за двама задържани провокатори от сбирката на ГЕРБ

Задържани са двамата млади мъже, които предизвикаха напрежение и стълкновения по време на конференцията на ГЕРБ в сряда в Столичния София техпарк. Това заяви полицията. Единият е Симеон Стойчев, чиито фотоси бързо бяха публикувани в обществените мрежи незабавно след фрагментите от партийния събор, на които се виждат хора с нападателно държание, които блъскат публицисти и протестиращи. Вторият е Денислав Станоев, който бе сниман да лишава и хвърля телефони на кореспонденти, спокойно отразяващи конференцията.

Започнали са разпити в Столична дирекция на вътрешните работи. Работата по случая се реализира под управлението на Софийска районна прокуратура, показват от Министерство на вътрешните работи.

 

" На 6 август е арестуван 22-годишен, участвал на мястото на случая. Установен и разпитан е и мъж на 66 година, който е сниман от публицисти да насочва към тях обидни и нецензурни реплики. На 7 август е арестуван и 20-годишният причинител на противоправните дейности - изтръгване и изхвърляне на мобилното устройство от ръцете на журналиста. Под управлението на прокурор, Столична дирекция на вътрешните работи продължава дейностите по следствието ", се споделя в известието на Министерство на вътрешните работи.

Софийска районна прокуратура  е образувала досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 325, алинея 1 Наказателен кодекс (хулиганство) по отношение на нападението над жители, в това число публицисти, на 5 август при провеждането на Национална конференция на територията на " София Тех Парк ".

 

Поне три обособени случая станаха известни след края на партийното мероприятие, където се появиха и много нападателно настроени момчета. Генка Шикерова пусна видео по какъв начин участници в конференцията на ГЕРБ блъскат журналистката от " Свободна Европа " Полина Паунова и изхвърлят телефоните, с които тя предава. Пред БНР Паунова заяви, че не е схванала каква си тези хора, само че че имали тип на ултраси.

Във " Facebook " се появи видео, на което се вижда, че още един човек от снимащите делегатите на ГЕРБ е атакуван - от крепък юначага с маска, който захожда отдалеко, правейки се, че не се интересува от снимащия, а след гоповаля с удар на земята.

Младеж, приключил астрофизика в Мюнхен също беше сполетян от делегатски яд, тъй като няколко пъти извика на Борисов цитати от нецензурните записи, за които се твърди, че са на премиера. " Дойдоха едни такива момчета, доста възпитани, доста физкултурни, само че потеглиха да ме теглят и ме удариха два пъти в корема. Обаче пристигна полицията и ме защищити ", описа Нестор Арсенов.

След случая репортерката Ролина Паунова описа, че до момента в който е снимала, някой й е избил телефона в тил. Тя се пробвала да последва нападателите, само че те избягали, а след това се появили зад огражденията измежду делегатите с баджове с партийни стикери.

Паунова и Шикерова поискали пояснения от ГЕРБ и получили отговор, че нападателните момци евентуално са откраднали отличителните знаци. 

Полина споделя, че нападателите я заплашили:   " Ти си подбудител - щом три пъти ти избиваме телефона и отново снимаш. " Журналистката твърди, че младежите са общували по радиостанции с хора, които били защита на събитието. 

А " гласът " на Бойко Борисов - Севделина Анраудова, обяснила, че в ГЕРБ са получили сигнали, че ще има провокатори, само че не могат да ги разпознават.

Домакинът на конференцията - " София техпарк ", също отхвърли да поеме отговорност за случаите. Оттам излязоха с публично известие, че нямат нищо общо с нападателните младежи, а гардовете от тяхната охранителна компания били с съответно обозначени униформи.

Най-разговорлив по тематиката се оказа пиарът на партия ГЕРБ Никола Николов: 

" Провокаторите са няколко. Как те може да имат лепенка? Сутринта, към 2 часа преди нашето събитие, една група нападателни млади момчета са пред централната преграда, откъдето влизат всички. Там са били и сътрудниците от медиите. В един миг група от към 30 индивида потегля и пресича бариерата. Там има две служителки на ГЕРБ и трима или четирима чиновници от " Боду ". Те минават. Едно от девойките ги моли: " Моля ви, спрете, не сте част от нашето събитие, не влизайте, не желаеме да идвате ". Това са разнообразни хора от тези, които викаха, крякаха с вувузели и носеха плакати, за които никой нищо не им е направил от наша страна. Когато минават, те са съборили масата и палатката на ГЕРБ. Там, в едни бели кутии, бяха подредени нашите баджове. Тогава позволявам, че тези хора може да са си взели баджове и по-късно да са си ги лепили. Не позволявам неточности в организацията на събитието. Тук истината е една. Целта беше събитието ни да бъде предизвикано. Да има експанзия, пердах. Най-главната цел беше да има кръв, с цел да може по-късно да не се приказва нищо за речта на Бойко Борисов, а да се приказва за бити хора, блъскани хора, бити публицисти, а никой да не приказва за битите чиновници на ГЕРБ (в бъркотията бе избутана и служителка на министерство).

 

ПАРТИЙНО РАЗСЛЕДВАНЕ

Николов съобщи, че в ГЕРБ също преглеждат записите от стълкновенията в София техпарк  и си вършат лично следствие, което към този момент сочело връзка с гражданските митинги:  Част от лицата, които вършат провокации, го виждаме и на митинги пред Министерски съвет и на Орлов мост. Категорично виждам такава връзка. Тук се удостоверява нашата теза, нашето чувство. Ние сме уверени, че задачата беше някой да докара едни хора отнякъде, да ги постави там и да бият. Като им виждам профила, манталитета, даже и не позволявам, че те са знаели, че атакуват публицисти ".

Пиарът на ГЕРБ посочи още: Събитието е защитавано от охранителната компания " Боду ". НСО пази единствено охраняваните лица в непосреден периметър към тях. Това са ръководителят на Народното събрание и министър-председателят. На фрагментите имаше един доста първокласен бляскав Мерцедес едни букви в номера. Цял ден се тиражираше новината, по най-брутален метод, че по този начин идват деятелите на ГЕРБ. По наше вътрешно следствие се оказа, че колата е на един от притежателите на " Боду ". Тя беше вкарана вътре в събитието, в периметъра на събитието, демонстративно и сложена пред постройка, където коли не се позволяват. Всеки си прави изводите самичък ".

 

ИЗУМЛЕНИЕ 

" Операторът на Свободна Европа ще прави провокации?! Сериозно ли, Никола? Мирослав, позволен от вас на събитие (след ясна идентификация), не може да снима по какъв начин предаваш човек на хипотетична защита, тъй като ти си решил, че ще прави провокации?! Ама Ники, ти познаваш този човек от години. От години. Правил ли е провокации или е снимал?!, възкликна една от жертвите на нападателя - журналистката Полина Паунова, провокирана от нелепите  оправдания на пиара на ГЕРБ. 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР